Novice

Uvedba novega sistema za izdajo delovnih dovoljenj v Liberiji

13. 09. 2022
Uvedba novega sistema za izdajo delovnih dovoljenj v Liberiji

Predsednik Liberije George M. Weah je na slovesnosti v prostorih ministrstva v Monroviji, Liberija, v torek, 13. 9. 2022, uradno predstavil nov projekt Ministrstva za delo za digitalizacijo delovnih dovoljenj in imenoval izvajalca projekta, družbo CETIS, ki je eno izmed vodilnih evropskih podjetij na področju tiskanja varnostnih tiskovin in upravljanja identitete. Z novim delovnim dovoljenjem so zavarovane pravice delavcev in vlagateljev, saj jim omogoča varno, hitro in transparentno pridobivanje tujih kadrov.

Novi sistem za izdajo delovnih dovoljenj v Liberiji omogoča veliko koristi za podjetja v Liberiji, tuje delavce in vlado:

  • Podjetjem v Liberiji, ki potrebujejo dodatne delavce, omogoča varno, hitro in transparentno pridobivanje tujih delavcev, obenem pa varuje pravice vlagateljev v Liberiji, da so pravično obravnavani v odnosu z državo in s svojimi zaposlenimi.
  • Tujcem daje priložnost, da delajo v Liberiji, in varuje njihove pravice.
  • Izboljšana digitalna zbirka podatkov zagotavlja preprostejši vpis podatkov in nadzor nad njimi, izmenjavo podatkov z državnimi organi in uporabnikom prijaznejše storitve.
  • Državi omogoča dodatne prihodke (od davkov) za financiranje novih projektov za razvoj Liberije.

»Do danes je bila Liberija edina zahodnoafriška država, ki je še vedno uporabljala ročni sistem za izdajo delovnih dovoljenj. Inovacija ne bo le izboljšala učinkovitost, temveč bo tudi povečala prihodke in zagotovila nove zaposlitvene priložnosti. Prav tako bo okrepila zmožnost Ministrstva za delo, da varuje in brani pravice delavcev v Republiki Liberiji,« je poudaril predsednik Weah v intervjuju za časopis New Liberia. Predsednik je pobudo opisal kot projekt, ki predstavlja mejnik in posodobitev delovanja vlade, zaradi katere se bo izboljšala učinkovitost in povečala produktivnost.

Roman Žnidarič, izvršni direktor družbe CETIS, ki je izvajalec projekta, se je liberijskemu predsedniku zahvalil za izkazano zaupanje in priložnost, da lahko CETIS prispeva k procesu digitalizacije Ministrstva za delo: »Imamo več kot dvesto let izkušenj, zaupajo nam vlade z vsega sveta in predani smo najstrožjim mednarodnim standardom varnosti in kakovosti. Razvoj Liberije opazujemo že več kot deset let, zato dobro razumemo izzive, s katerimi se spoprijemate. Ponosni smo, da lahko začnemo ta pomembni dolgoročni projekt, ki ne bi bil mogoč brez zaupanja, kakršnega nam je izkazala liberijska vlada, brez dobrega sodelovanja z ministrom za delo Charlesom Gibsonom, z njegovo ekipo in našimi lokalnimi partnerji.

Ponosni smo, da lahko z zagotavljanjem varne, učinkovite in transparentne izdaje novih liberijskih delovnih dovoljenj prispevamo k posodobitvi in digitalizaciji javne uprave v Liberiji. V ta projekt smo veliko vložili, med drugim smo zaposlili lokalne strokovnjake in prenesli svoje strokovno znanje. Načrtujemo stalne izboljšave in posodobitve sistema. Upamo, da je ta projekt prvi korak h končnemu cilju – vzpostavitvi celovitega liberijskega centralnega registra.«

From left CETIS Executive Director Znidaric_President Weah_Labour Minister Gibson 
Z leve: Izvršni direktor družbe CETIS Žnidarič, predsednik Weah in minister za delo Gibson.

Enrolment room Prostor za zajem podatkov.

Reception room at the Ministry of Labour Sprejemnica na Ministrstvu za delo. 



Nazaj